NASA kost: Det er mad, men ikke som vi kender den

Omkring 400 kilometer over jordens overflade, Den Internationale Rumstation fortsætter sin bane af planeten.

Siden den første besætning ankom i november 2000, har mere end 200 astronauter fra 15 forskellige lande besøgte ISS. I sin kerne, er det en flydende laboratorium, hvor seks måneder ad gangen seks besætningsmedlemmer arbejde, motion, søvn – og spise.

Forudsat NASA astronauter med en nærende kost er en opgave for fødevarer forskere ved Johnson Space Center i Houston. Der, Maya Cooper er en del af det team er ansvarlig for omkring 40% af de fødevarer sendt til astronauterne. Hun siger, at hendes hold forsøger at finde en hårfin balance mellem at give hjem bekvemmeligheder og sund mad.

“Der er mange elementer, som vi har haft på den menu, der var store vinsmagning elementer, men for nylig har vi haft en stor natrium reduktion, forsøger at få natrium indhold på menuen plads ned,” siger Cooper. “Så vi har haft til at omformulere en masse af disse elementer, bevare smagen og de hjemlige komfort fødevarer aspekter af mad, samtidig med at sikre, at ernæring er lige der, hvor vi har brug for det at være.”

Hvis Cooper gør plads mad lyde som en videnskab, det er fordi det er. Vægtløshed kræver mere energi; din krop er aldrig rigtig i hvile ved nul tyngdekraft, så astronauterne skal spise i overensstemmelse hermed, forbrugende 3.000 kalorier om dagen.

I kontrolleret miljø af ISS, forskerne er i stand til at studere astronauternes fysiologiske processer med stor nøjagtighed. “Vi ved præcis, hvad de spiser,” Cooper siger, “så vi har bedre data i forhold til, hvordan maden faktisk påvirker kroppen.”
Ligeledes er mad påvirket af kravene i rummet. Fødevarer sendt i kredsløb skal bevares ved varmebehandling, som, parret med sin langtidsopbevaring, forårsager mad til at miste noget af sin næringsværdi på grund af nedbrydning vitamin.

At overvinde disse hindringer er en af de udfordringer, Cooper, sammen med hvordan man laver sådan forfalsket mad appetitvækkende.

Måltider gennem et sugerør?

Plads mad i populærkulturen spænder fra flydende måltider af forskellige viskositeter – tænk Stanley Kubricks “2001: A Space Odyssey” – til et mirakel pille, der indeholder en dags ernæring.

I rummet programmets tidlige dage, har NASAs Project Mercury faktisk eksperimentere med “semi-væsker” i tandpasta-stil rør, og belagt mundrette terninger af faste stoffer med gelatine for at stoppe krummer undslippe. Ikke overraskende, astronauter rapporterede, at “maden var indbydende.”

I dag er plads fødevarer er mere “cordon bleu” end blender.

“Vi har har forslaget om, at folk bare skal have en væske, bør de tage en pille til at forbruge alle de vitaminer og mineraler, som de har brug for,” siger Cooper. “Problemet med det er, at der er en psykologisk oplevelse, der kommer med at spise. Og folk ønsker ikke at tage alle deres måltider gennem et strå, de ønsker ikke at sluge en pille for alle deres ernæring, og p-piller wouldn ‘ t være så biotilgængeligt som maden selv. Så det er nødvendigt, i form af den menneskelige erfaring, at folk spiser. ”

Det er sagt, astronauternes måltider ikke er identiske med dem, der tjente på Jorden.
Der er ingen frysere på ISS så fødevarer skal opbevares forsigtigt for at undgå fordærv. Elementer er frysetørret på Jorden derefter rehydreret i rummet. “Del størrelser er generelt bestemt af to faktorer,” Cooper forklarer. “Vi er begrænset af størrelsen af posen [måltider kommer i] … du kan faktisk ikke have mere i pakken, det er lige, hvad det besidder.”

For det andet, og mere nyttigt at Cooper, er kalorier. “Vi ved, hvor mange kalorier vi ønsker en Hovedretter at have, og hvor mange kalorier vi forvente for en dessert … at alle faktorer i, hvad der er placeret i posen.”