Hvordan paradis blev den fedeste sted i verden

De er fjerntliggende og smukke. Et sted mange lange at flygte til for sol, hav og sindsro. Men Stillehavsøerne har en anden virkelighed for beboerne, der bor der – et liv baseret på importerede fødevarer, lidt motion og remote adgang til sundhedsydelser.

Resultatet? De mest overvægtige nationer i verden.

‘En dødbringende epidemi’

“En tredjedel af verden er enten overvægtige eller fede lige nu,” siger Emmanuela Gakidou, professor i global sundhed ved Institut for Sundhed Metrics og evaluering. Gakidou nylige papir, der anvendes data fra lande over hele verden til at identificere den globale byrde af fedme og tendenser ses i forskellige populationer. “Stillehavsøerne har en masse lande med meget høje niveauer af fedme,” tilføjer hun.

Blandt de 10 mest overvægtige lande eller territorier globalt, ni er øer i Stillehavet, ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO), hvilket gør dette paradis den fedeste region i verden.

“Op til 95% af den voksne befolkning er overvægtige eller fede i nogle lande,” siger Temo Waqanivalu, programmedarbejder med WHO s Forebyggelse af ikke-smitsomme sygdomme afdeling. Som Fiji Native har Waqanivalu arbejdet på spørgsmålet i over et årti, og set epidemien udvikler sig første hånd, hjulpet af den kulturelle accept af større organer smukke. “I Polynesien opfattelsen af ‘big is beautiful” eksisterer, “siger han. “[Men] stort er smukt, fedt er det ikke. Det har brug for at komme igennem.”

Procentdele for fedme i området fra 35% til 50% i hele øer, ifølge WHO. Cookøerne top rækker med lidt over 50% af befolkningen er klassificeret som fede.

“Det er en dødelig epidemi,” siger Waqanivalu.

Opmåling

Fedme er målt gennem et individs body mass index (BMI) og en måling over 30 kg / m er defineret som klinisk fede.

Stillehavsøboere tendens til at have et naturligt stort build, siger Jonathan Shaw, associeret direktør for Baker IDI Heart og Diabetes Institute, Australien. “Med stillehavsøboere, deres ramme er typisk større,” forklarer han, “men det stadig ikke højde for fedme, vi ser.”

Dårlig kost og nedsat motion er blevet et stort problem for folkesundheden for regionen, da de ikke kun er en årsag til fedme – associerede sygdomme er også udbredt, såsom hjertesygdomme, slagtilfælde og diabetes, hvor sidstnævnte har en kendt genetisk basis blandt lokalbefolkningen.

“Dette er en befolkning med en genetisk disposition, og når de udsættes for de vestlige livsstil resulterer i høje diabetes,” siger Shaw. “[Det er] uden tvivl forårsaget af høje fedme.”

Epidemien begyndte gennem den tropiske region vender ryggen til de traditionelle kost af frisk fisk og grøntsager og erstatte dem med stærkt forarbejdede og energi-tætte fødevarer såsom hvide ris, mel, konserves, forarbejdet kød og sodavand importeret fra andre lande. En af de grundlæggende årsager til ændringen er den prisseddel.

“Overalt i verden, dårlig kvalitet og yderst energi-tætte fødevarer er den billigste,” siger Shaw. Da efterspørgslen efter sundere alternativer forblive lav, deres marked er lille.

Dette er eksemplificeret ved fiskerne ofte sælger de fisk de fanger til gengæld købe dåse tun. “[I] kan købe et par måltider med hvad du får at sælge fisk,” siger Waqanivalu.

De nye mad miljø lokale befinder sig lever i har fremskyndet tendensen til forbrugende forarbejdede fødevarer. “Det er væsentligt billigere,” tilføjer Waqanivalu. “Det er billigere at købe en flaske af koks end en flaske vand.”

Som med andre regioner i verden, øget urbanisering og stillesiddende kontor kulturer har yderligere hjulpet den stigende fedme blandt stillehavsøboere.

“En masse af fysisk aktivitet var i arbejdsområde,” siger Waqanivalu med henvisning til fiskeren på vej ud på havet, og andre arbejder deres jord på plantager. “Begrebet fritiden aktivitet er nyt,” siger han.

Det tropiske klima ønsket af sol asylansøgere er mindre attraktivt for dem behøver at holde sig i form. “I tropiske lande er der et ønske om at undgå fysisk arbejde og endda gå,” siger Shaw. “Vi er alle drevet at spare energi.”

Alt i generne?

Nogle forskere mener, at Pacific ø befolkninger har udviklet sig til at fastholde deres større build – et begreb kendt som “Thrifty Gene” hypotese. Til denne del af verden, er konceptet baseret på det faktum stillehavsøboere engang udholdt lange rejser på havet og dem, der klarede sig bedst lagret nok energi i form af fedt for at overleve deres rejse.

“Vi har resterne af de mennesker … og deres stofskifte så godt,” siger Waqanivalu. Den øgede risiko for fedme blandt indfødte stillehavsøboere vises på øerne Fiji, hvor befolkningen har en mere blandet etnicitet. Landet står ved den nedre ende af regionens spektrum med 36,4% af den voksne befolkning klassificeret som fede. Bare mere end halvdelen af Fijis befolkning er hjemmehørende iTaukei, mens resten hovedsageligt af indisk oprindelse, ifølge CIA World Factbook. “Det forklarer de lavere satser,” siger Waqanivalu.

Den naturligt højere BMI af de mennesker i regionen har dog bedt opfordringer til at øge cut-off for niveauet af BMI angiver fedme i Stillehavsregionen 30-32 kg / m². En lavere cut-off er blevet foreslået for asiatiske befolkninger baseret på samme forudsætning, som de asiatiske lande – herunder Korea, Myanmar og Cambodja – udgør hovedparten af de laveste 10 lande globalt i form af fedme ..

Barndom konsekvenser

Efter de globale tendenser i fedme set i hendes studie, Gakidou virkelige bekymring er de satser hendes hold så i børn i Stillehavet. “Satsen for børn er høj … omkring en ud af fem børn [er overvægtige],” siger hun. “Det har konsekvenser på lang sigt.”

Konsekvenserne omfatter diabetes, som allerede er et byrde for sundhedsvæsenet i regionen. “Den bekymring hos børn vil være tidlig debut af diabetes,” siger Gakidou.

WHO har lavet en række anbefalinger til forbedring af situationen, og er ved at gennemføre dem gennem politiske ændringer i landene. “Type II diabetes er ved at opstå hos små børn 10-11 år,” siger Waqanivalu, som også har hørt rapporter om et barn som ung som syv år at blive påvirket. “[Det er] toppen af isbjerget i børn.”

Men Waqanilu er overbevist hans afdeling gør visse fremskridt gennem henstillinger såsom øget beskatning af sodavand, forbedre handelen i regionen, kontrolleret markedsføring af produkter rettet mod børn gennem skolerne, og politikker til fremme sundere kostvaner og motion.

“Hele mad miljø skal ændres,” siger han. Dette har været ambitionen for Healthy Islands Vision – initieret af ministrene for sundhed for østater i 1995 – som har til formål at bekæmpe fedme og diabetes blandt sine sundhedsmæssige prioriteringer.

Sundhedssystemer har også brug for en styrkelse til bedre at håndtere konsekvenserne af fedme. “Vi har helt sikkert gjort trin, men har brug for at gøre fremskridt for at dette kan blive sorteret i vor tid,” siger Waqanivalu.